vem är du och döma???

Jag borde egentligen sova då jag och en kollega ska åka på roadtripp i morgon morgon. Ca 90 mil!  Men jag kan inte sova. Så mycket tankar som snurrar. Vem Är vi att döma andra människor när vi inte vet något om dom? Jag har skrivit många inlägg om just detta och i kväll kommer ett till. 

Jag lärde mig tidigt att inte döma människor. Min farmor visade mig tidigt att handlingar från mänskligheten gör skillnad..


Varje dag ser jag statusar på Facebook om tiggeri. Varje dag ser jag människor som inte ens tittar åt personen som sitter utanför affären med en burk. Jag ser människor som drar undan sina barn så de inte går för nära "tiggaren". Jag ser människor som dömer och jag hatar det!  Det gör mig ledsen och se att allt de där jag lärde mig av min farmor som barn inte kommer gå vidare till barn jämnåriga med min dotter.  min dotter,  julia på fem år frågar mycket om de personerna som sitter utanför affärerna. Julia vill alltid ge småpengar till de som sitter där. Detta är för att jag faktiskt uppfostrat henne till att inte se skillnad på människor!  Jag lär min dotter att goda handlingar alltid gör skillnad! Jag som mamma blir stolt när julia en dag fick en guldtia av mig i affären och hon väljer helt själv att inte handla för den utan väljer själv att gå och ge den till kvinnan som sitter utanför i kylan.  Varför blir andra föräldrar inte det?  Varför vill ni att era barn ska se skillnad på människors värde?  


Jag får höra om att "tiggaren" luras,  de överdriver sina skyltar, de är gäng som åker runt. Det är en man som tar alla pengar å de som tigger blir utan. Jag är inte naiv. De kan säkert ligga mycket i detta. 
- Samhället är uppbyggt på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag vet så många som någon gång skadat sig och fått ett ärr. Dessa personer har sedan lagt is på ärret och sedan tagit ett kort osv, skrivit ett brev där de överdriver till max på hur besvärade de är för detta ärr. Is,brev och beklagelse för att få ut så mycket pengar som möjligt av försäkringsbolaget. Jag vet så många familjer och personer som någon gång fått bidrag från Soc, har man då ägt en bil har man sett till att man inte står på den själv, i syfte att få så mycket pengar som möjligt.  Hur många begår inte försäkringsbedrägeri på ett eller annat sätt för att få ut så mycket pengar som möjligt?  Ni som känner igen er har oxå lurats och överdrivit!  Vem är du och döma!? 
-- Okej, vi låtsas som att tiggaren som sitter utanför din affär ingår i en liga,  tror ni att personen gör detta frivilligt?  troligtvis blir då personen tvingad på ett eller annat sätt att göra detta. Personen som står och fryser kanske inte får behålla pengarna själv. Jag förstår att detta säkert händer. Jag kan vara naiv nu men jag tror ändå att personen som står och fryser får det bättre om jag lägger i en krona än om jag bara går förbi.kanske blir personen inte lika hårt hotad osv om den faktiskt kan ge lite pengar till huvudmannen. Sen tycker jag att de måste göra något åt dessa huvudmän isf men inte straffa de som sitter utanför affären!  sen måste vi komma ihåg att ett hej och ögonkontakt är gratis!  Glöm inte det!  

Argument om att de tjänar så mycket pengar på att tigga.  Är detta den svenska avundsjukan?  Jag mår illa av denna tanke!  säg upp dig från ditt jobb, Sitt där du å frys röven av dig och så får du gärna säga mig om du hellre jobbar på ditt jobb eller sitter o tigger. Om du hellre sitter där medans personer går förbi dig, ser ner på dej och inte ens är människor nog att möta din blick hojta till mig då så kan vi prata!  

  
Du har alltid ett val.. Du behöver inte ge pengarna som skramlar i jackfickan eller i plånboken om du är så rädd att bli lurad. Men ett leende, ett hej osv kommer inte få dej att känna dig lurad!  Kanske mår du riktigt bra efter.  Pröva får du se!  

Vem är du och döma den personen som precis som du själv har en ryggsäck att bära på, vem är du och döma personen när du inte suttit i timtal utanför en affär i kyla?  ta på dej dennes skor o ryggsäck en gång och kom sen å prata om hur bra personen har de. Tills dess, håll käft och låt de personerna vara,  för suprise! De är människor precis som du!  

//E 
RSS 2.0